Zonnepanelen...
Hoe werkt het?
Zelf milieuvriendelijke stroom opwekken.
Hoe ziet het proces voor zonnepanelen voor VvE's eruit?
Proces VvE zonnepanelen
Klik op een bolletje in de klantreis om meer informatie te lezen.

Interesse
Wilt u weten wat de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw dak zijn? Vul het formulier op deze website in en de Zoncorporatie neemt uw aanvraag in behandeling
Aanvraag
Nadat u zich heeft aangemeld kijken wij door middel van een quickscan of uw dak potentie heeft voor zonnepanelen. Een appartementencomplex met een plat dak heeft over het algemeen meer potentie dan een gebouw met schuine daken en een groot gebouw met veel bruikbaar dakoppervlak heeft vaak meer mogelijkheden dan een gebouw met een klein dak waar veel obstakels op staan. Deze gratis quickscan voeren wij uit van achter het bureau, dus zonder dat we het gebouw bezocht hebben. Er is geen garantie dat na deze quickscan uw gebouw daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen. Dit blijkt pas na het adviesrapport en de schouw die bij uitvoeren in uw woongebouw.
Offerte adviesrapport
Als op het eerste gezicht lijkt dat uw dak geschikt is voor zonnepanelen ontvangt u na ongeveer 4 weken een offerte voor het adviesrapport. Deze offerte zet u op de agenda van de eerstvolgende ALV van uw VvE. De VvE moet namelijk instemmen om dit adviesrapport te laten opstellen. Eventueel kunt u direct een tweede voorstel agenderen dat, als uit het adviesrapport blijkt dat het dak geschikt, het dak ook gebruikt mag worden voor zonnepanelen.
1e ALV
Adviesrapport en mogelijk 2e ALV
Wanneer de VvE akkoord is met de offerte van het adviesrapport, gaan wij voor u aan de slag. Het duurt ongeveer X weken/maanden voordat uw het adviesrapport ontvangt. Het advies bevat onder andere:
- Een gedetailleerd legplan
- Een advies of het mogelijk is om (ook) de gemeenschappelijke energievoorziening van de VvE aan te sluiten op panelen + indien gewenst, een op het energieverbruik van de VvE afgestemde offerte;
- Een constructiecheck door een onafhankelijk ingenieursbureau om te bepalen of het dak geschikt is voor de extra ballast van de panelen.
- Een schouw op locatie om het legplan te finaliseren en het kabeltraject te bepalen
- Overleg met het VvE bestuur of duurzaamheidscommissie van de VvE, indien gewenst op locatie, met meer uitleg over het installatieplan
Als het adviesrapport is uitgebracht en het dak is geschikt voor zonnepanelen is er soms een tweede ALV nodig. De VvE besluit op deze ALV over:
- Het aanschaffen van zonnepanelen voor de gemeenschappelijke energievoorziening (indien van toepassing)
- Dat het dak van de VvE gebruikt mag worden voor zonnepanelen (als dit besluit niet al op de eerste ALV genomen is)
Als besluit 1 niet van toepassing is en besluit 2 al op de eerste ALV genomen is, is een tweede ALV niet nodig.
Als uit het adviesrapport blijkt dat zonnepanelen niet mogelijk zijn, stopt het hier voor ons. Wij geven dan geen restitutie op de kosten van het adviesrapport.
Voorbereiding werving
Als er panelen voor op individuele woningen worden aangesloten moet er een gebruikersovereenkomst dak worden ondertekent. Dit document moet door zowel de VvE als de eigenaar van de woning worden ondertekent. Voorafgaand aan de werving moet het VvE-bestuur deze gebruikersovereenkomst bij ons aanleveren. Een uitleg hierover kunnen wij met het VvE-bestuur delen. Als wij de juiste gebruikersovereenkomst ontvangen zal deze tegelijk met de offerte met alle woningeigenaren worden gedeeld, zodat die tegelijkertijd met de offerte kan worden ondertekent.
Offerte en werving
Als de VvE ervoor gekozen heeft om de individuele woningen te voorzien van zonnepanelen, ontvangen alle eigenaren binnen de VvE een offerte van de Zoncorporatie om zonnepanelen te kopen. De huurders van Ymere krijgen een aanbod om zonnepanelen te huren. De wervingsperiode duurt ongeveer 8 weken, dit stemmen we af met het VvE bestuur. Tijdens de werving kunnen de eigenaren contact opnemen met de Zoncorporatie voor vragen over de offerte. Op verzoek kunnen er ook adviseurs langskomen in het gebouw om meer uitleg te geven over het aanbod. Alle bewoners kiezen zelf of ze mee willen doen aan het zonnepanelen project.
Deelname
Een bewoner kan zich aanmelden door de offerte te ondertekenen en terug te sturen naar de Zoncorporatie. Als bijlage in de offerte ontvangen de bewoner ook de Gebruiksovereenkomst dak.
Voorbereiding installatie
Na de werving wordt er gekeken hoeveel bewoners zich hebben aangemeld en hoeveel panelen er geinstalleerd zullen worden. Als de vooraf afgesproken ondergrens qua panelen behaald is zal het project worden uitgevoerd en zullen alle materialen besteld worden en wordt de installatie ingepland bij een van onze installatie teams.
Planning en installatie
Voor de installatie ontvangen alle bewoners een brief met de periode wanneer de installatie plaats zal vinden. Als de VvE alleen zonnepanelen plaatst voor het gemeenschappelijke energieverbruik, hoeven de bewoners tijdens de werkzaamheden vaak niet thuis te blijven, tenzij de kabel door de woningen getrokken moet worden. Dan ontvangen de betreffende woningen hierover een bericht. Als we individuele woningen aansluiten op panelen, hebben we de medewerking nodig van alle bewoners (ook van de bewoners die niet deelnemen). Als de meterkast in de gang is, vragen we aan alle bewoners om de meterkast van het slot te halen gedurende de installatieperiode, zodat wij ons werk kunnen doen, zonder dat bewoners daarvoor thuis hoeven blijven. Als de meterkast in de woning is, plannen we met alle bewoners een afspraak voor het moment dat we in de meterkast moeten zijn. De afspraak is voor een dagdeel en duurt ongeveer 1 tot 2 uur.
Stroom opwekken! Na de installatie voeren wij een controle uit of de panelen goed functioneren hierna kunt u en/of de VvE genieten van de voordelen van uw eigen opgewekte zonnestroom.
Benieuwd wat voor type VvE’s er zijn en welk type uw VvE is? Klik dan op deze knop
Hoe ziet een zonnesysteem eruit?
Wij kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt hoe een zonnesysteem eruit ziet en wat u er zelf van merkt. Als u in een appartementencomplex woont, liggen de zonnepanelen op het dak van het complex en zult u ze zelf meestal niet zien. Wel plaatsen wij een HomeWizard Wi-Fi kWh meter in uw meterkast en sluiten we de zonnepanelen aan op uw groepenkast.
Kiest u ervoor om zonnepanelen te kopen? Hartstikke mooi! Onze gecertificeerde installateurs en elektriciens gaan binnenkort aan de slag met de installatie van uw zonnepanelen. Benieuwd wat u kunt verwachten? Klik dan hier.
U kunt gewoon bij uw vertrouwde energieleverancier blijven. Ook overstappen naar een andere energieleverancier is geen probleem. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.