Veelgestelde vragen
Hoe kunnen we u helpen?
Zoek uw vraag hieronder of neem contact met ons op.
Heeft u nog vragen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Dan staan onze collega’s van de klantenservice voor u klaar.

Over het aanbod & algemeen
De ALV geeft toestemming om het gemeenschappelijke dak van de VvE te mogen gebruiken voor het leggen van zonnepanelen voor individueel gebruik. Daarnaast kan de ALV besluiten om panelen aan te schaffen voor de centrale energievoorziening van de VvE.
De huurders kunnen een huuraanbod voor zonnepanelen verwachten. De prijzen hiervoor liggen vast en zijn hier te vinden.
De woningeigenaren krijgen een aanbod om zonnepanelen te kopen bij Iederzon. De prijzen van deze zonnepanelen zullen marktconform zijn. Om de exacte prijs te kunnen bepalen, moet Iederzon een schouwbezoek uitvoeren en de totale algemene kosten van het project in kaart brengen. Vervolgens kan Iederzon een minimale deelnamegraad vaststellen waaraan voldaan moet worden om aan die marktconforme prijs per set te kunnen voldoen. In het adviesrapport wordt dit uitgewerkt.
Daarbij geldt dat Iederzon in principe vaste setjes aanbiedt. Het is dus niet zo dat iedereen het aantal panelen kan kiezen dat hij wil. De grootte van de aangeboden setjes overleggen we graag met het VvE-bestuur en wordt opgenomen in het adviesrapport.
Nee, deze optie is er uitsluitend voor huurders van Ymere.
Wanneer de ALV akkoord is met de bestemming van het dak wordt de wervingscampagne voorbereidt. De huurders worden benaderd door Iederzon, de zonnepanelenpartner van Ymere en zusterbedrijf van de Zoncorporatie. De woningeigenaren worden benaderd door de Zoncorporatie.
Stappen werving huurders via Iederzon:
- De huurders ontvangen een brief met het huuraanbod voor de zonnepanelen.
- Na het versturen van de brief worden de huurders meerdere malen gebeld om het aanbod toe te lichten.
- Indien gewenst gaan we persoonlijk langs
- Na ongeveer 8 weken sluit de inschrijftermijn. Bewoners kiezen zelf of ze gebruik willen maken van het aanbod.
- Na het ondertekenen ontvangt de bewoner een brief met de geplande installatieperiode
- Ook wordt er een persoonlijke afspraak gemaakt met de bewoner om de meterkast aan te sluiten op de zonnepanelen.
- Na installatie meldt Iederzon de zonnepanelen aan bij energieleveren.nl en krijgt de bewoner toegang tot het online monitoringsportaal.
Stappen werving eigenaren via de Zoncorporatie:
- Alle eigenaren ontvangen per post de offerte om zonnepanelen te kopen. Indien de mailadressen van de bewoners zijn gedeeld met de Zoncorporatie kan de offerte ook per mail worden verstuurd.
- De werving duurt 8 weken. In deze periode kunnen de bewoners zich aanmelden. Voor vragen kunnen de bewoners contact opnemen met de Zoncorporatie. De adviseurs van de Zoncorporatie kunnen de vragen beantwoorden.
- Indien gewenst komen de adviseurs van de Zoncorporatie langs tijden een deur tot deur actie om de offerte persoonlijk toe te lichten.
- Na ondertekenen ontvangt de bewoner een brief met de geplande installatie datum.
- Ook wordt er een persoonlijke afspraak gemaakt met de bewoner om de meterkast aan te sluiten op de zonnepanelen.
- Voor monitoring wordt een HomeWizard kWh meter geïnstalleerd
- De Zoncorporatie meldt de zonnepanelen aan bij energieleveren.nl.
Het is belangrijk dat het VvE-bestuur betrokken is bij het project. Er zijn een aantal dingen die van het VvE-bestuur verwacht worden in de voorbereiding- en uitvoeringsfase. Hieronder worden deze stappen beschreven.
- Het adviesrapport agenderen tijdens de VvE-vergadering – Indien er de wens is om ook panelen op de centrale voorziening aan te sluiten, dan moet dit ook in de ALV geagendeerd worden
- Overeenstemming met de verzekeraar over het plaatsen van de panelen – Het adviesrapport welke de Zoncorporatie aanlevert kan gedeeld worden met de verzekeraar
- Communicatie van 1 bestuurslid met de Zoncorporatie – In de voorbereidingsfase en tijdens de uitvoer van het project is het belangrijk dat er één persoon uit het bestuur beschikbaar is voor vragen vanuit de Zoncorporatie. Bijvoorbeeld als tijdens de werkzaamheden bewoners niet bereikbaar zijn is het belangrijk dat het VvE-bestuur hierin kan ondersteunen zodat alle bewoners die zich hebben aangemeld ook aangesloten kunnen worden.
- Vergunning voor welstand (indien nodig) – Als het complex een monumentaal pand is of in beschermd stadsgezicht valt, dan is het de verantwoordelijkheid van het VvE bestuur om de vergunning aan te vragen.
- Scope-12 inspectie – Voor veel verzekeraars is een Scope-12 inspectie vereist als er meer dan 50 zonnepanelen worden geplaatst op het dak. Het is de verantwoordelijkheid van het VvE-bestuur om deze inspectie te regelen. Deze kan door de Zoncorporatie gefaciliteerd worden tegen meerkosten.
- Administratieve afhandeling – Alle eigenaren die mee hebben gedaan aan het zonnepanelen project hebben een gebruikersovereenkomst dak ondertekent. Daarnaast zijn er ook technische documenten over de installatie. Het is de verantwoordelijkheid van het VvE bestuur om deze documenten na het project op de juiste manier te archiveren (via Twinq).
- Informeren van de verzekeraar – De Zoncorporatie levert het finale installatieplan en alle technische documenten aan bij het VvE bestuur. Met deze documenten kan het VvE bestuur de verzekeraar informeren.
Nee, de VvE geeft alleen toestemming dat er panelen mogen komen op het dak. Iedere eigenaar of huurder heeft zelf de keuze om wel of geen panelen te nemen.
Wil je geen panelen, dan verandert er niets voor en betaal je ook geen extra kosten.
De VvE bepaalt hoe we daar mee om gaan. Wat ons betreft zijn er 2 mogelijkheden waaruit de VvE een keuze kan maken.
- Er wordt geloot
- Er wordt geselecteerd op volgorde van aanmelding.
Tot op heden is het niet voorgekomen dat er onvoldoende ruimte was op het dak voor zonnepanelen. Dit omdat we het aanbod vooraf zo goed mogelijk proberen af te stemmen op de beschikbare dakruimte en de verwachting qua interesse in zonnepanelen.
Als er veel woningen en weinig beschikbare panelen zijn, kunnen er in eerste instantie ook minder panelen worden aangeboden (minimaal 3 per woning) met een optie voor meer panelen indien het dak na de wervingscampagne nog niet vol is.
Ja, er is een ondergrens. De ondergrens kan pas bepaald worden na het schouwbezoek op locatie en wordt genoemd in het adviesrapport. Bij minder deelnemers is het namelijk niet rendabel om panelen te plaatsen voor een marktconforme prijs,omdat de installatiekosten dan te hoog worden.
Als De VvE besluit om ook de panelen voor de algemene energievoorzieningen bij de Zoncorporatie af te nemen en de panelen worden gelijktijdig geplaatst, is er een lagerer minimum aantal deelnemers.
Als er na de eerste aanbiedingsronde nog voldoende ruimte beschikbaar is op het dak kan dat als de ondergrens voor het minimumaantal nieuwe deelnemers opnieuw bereikt is. In verband met de hoge installatiekosten is het voor Iederzon niet rendabel om per woning aan te sluiten. De aansluitkosten per woning zouden dan veel te hoog worden.
Het is wel belangrijk voor de bewoners om te weten dat we niet kunnen garanderen dat er een tweede ronde volgt. Als er te weinig dakoppervlakte beschikbaar is, is het maar eenmalig mogelijk om je aan te melden.
Nee, in principe bieden wij vaste setjes van panelen aan per woning. De grootte van de aangeboden setjes overleggen we graag met het VvE-bestuur.
Kosten & andere geldzaken
Via het warmtefonds kunt u een lening afsluiten voor energiebesparende investeringen voor uw woning, zoals zonnepanelen. Alle informatie hierover vindt u op de website van het warmtefonds: www.warmtefonds.nl/particulieren.
In geval van zonnepanelen voor individueel gebruik: zijn er voor de VvE geen risico’s aan dit project. Als het gaat om eventuele schade aan de gemeenschappelijke delen van de VvE veroorzaakt door de panelen, liggen deze risico’s volledig bij De Zoncorporatie (garantie op de panelen en op het geleverde installatiewerk) of bij de deelnemende eigenaars (als de garantieperiode verlopen is, of als zij zelf aan de panelen gesleuteld hebben -dit laatste is overigens niet toegestaan).
Bij de kopers van zonnepanelen ligt dit anders. Zij zijn verantwoordelijk voor de toekomstige meerkosten die er zijn als de zonnepanelen verplaatst of verwijderd moeten worden vanwege dakonderhoud. Daarom is het van belang vooraf goed te weten of het dak vrij is van onderhoud voor de nabije toekomst. Met Ymere hebben we afgesproken dat het dakonderhoud minimaal 5 jaar in te toekomst moet liggen.
In geval van zonnepanelen voor het gemeenschappelijk (CVZ) gebruik: in dit geval is de VvE ook verantwoordelijk voor de toekomstige meerkosten die er zijn als de zonnepanelen verplaatst of verwijderd moeten worden vanwege dakonderhoud. Daarom is het van belang vooraf goed te weten of het dak vrij is van onderhoud voor de nabije toekomst. Met Ymere hebben we afgesproken dat het dakonderhoud minimaal 5 jaar in te toekomst moet liggen.
De zonnepanelen liggen op het gemeenschappelijke dak van de VvE en behoren daarom tot de opstal van de VvE en vallen dus ook onder de opstalverzekering van de VvE. Zo is er in de opstalverzekering van de VvE bijvoorbeeld ook een bedrag is opgenomen voor de keukens en de badkamers in de woningen omdat deze ook tot de opstal behoren, al zijn deze niet gemeenschappelijk maar privé. Ook privé aanbouwen die eigenaren gedaan hebben, worden meeverzekerd in de opstalverzekering van de VvE. Dit heet het eigenarenbelang. De waarde van de leasepanelen van de huurwoningen hoeft niet gemeld te worden aan de opstalverzekering van de VvE. Panelen van de huurders blijven namelijk altijd in eigendom van Iederzon en zijn verzekerd via Iederzon.
Het plaatsen van zonnepanelen kan invloed hebben op de periodieke fee van een dakcontract. Het inspectiewerk wordt bijvoorbeeld lastiger, het dak wat minder goed begaanbaar. Het ligt aan het contract en de dakpartner. In dit geval adviseren wij het VvE-bestuur om hierover contact op te nemen met de dakpartner van de VvE.
Dit verschilt per verzekering. Bij de meeste verzekeraars is de eis dat er een Scope-12 inspectie nodig is indien er meer dan 50 panelen worden geïnstalleerd. Soms kan de premie (heel) licht stijgen na het plaatsen van panelen. Wij adviseren het bestuur van de VvE om voor het plaatsen van de panelen bij de verzekering na te vragen wat de gevolgen voor de opstal- en/of aansprakelijkheidsverzekering van de VvE zijn als er zonnepanelen op het dak liggen. Ymere vindt het belangrijk dat haar bezit in VvE’s ook met zonnepanelen goed verzekerd is. Daarom vinden wij het belangrijk dat de panelen voldoen aan de eisen die de verzekeraar stelt. Als uitgangspunt voor de richtlijnen die verzekeraars kunnen hanteren, gebruiken wij bijgevoegd document van Burghgraef van Tiel.
In de gebruiksovereenkomst staat vermeld dat de eventuele meerkosten moeten worden betaald door de eigenaren die panelen hebben. Het is aan de VvE om te bepalen hoe deze meerkosten verdeeld worden onder de deelnemende eigenaars, met Ymere als eigenaar van de deelnemende huurwoningen. Het VvE bestuur kan hiervoor een voorstel doen. Dat kan op basis van gelijke delen of op basis van breukdeel. Tip: overleg hierover ook met de VvE beheerder, ook over hoe dit administratief het beste in te regelen is. Bovenstaande regel kan ook toegepast worden als blijkt dat de kosten voor het dakonderhoudscontract substantieel stijgen vanwege de zonnepanelen.
Het is onmogelijk om hiervoor een kosteninschatting te geven. Het kostenplaatje is van veel factoren afhankelijk zoals:
- Het jaar wanneer het onderhoud plaatsvindt. Wij weten niet hoe de prijzen zich de komende jaren ontwikkelen.
- Verschil tussen verplaatsen en verwijderen van de panelen. Bij verwijderen van de panelen komen er veel meerkosten bij zoals verticaal transport 2x, vervoer 2x en opslag.
- Het aantal panelen dat verwijderd moet worden. De kosten voor het verwijderen van de panelen van 1 woning zijn per woning hoger dan wanneer alle panelen van het dak moeten (dan worden vaste kosten over meer woningen gedeeld).
Ja, hier kan de Zoncorporatie een offerte voor afgeven. Dat geldt alleen voor aanpassingen in de meterkast. Daarbuiten doet de Zoncorporatie dit niet.


Stroomopbrengst & salderen
De berekening van de verwachte stroomopbrengst doen we met speciale software. Onze mensen zijn ervoor opgeleid om dit zo goed mogelijk te berekenen. In het programma kijken we naar de oriëntatie van het dak en of er schaduw op het dak valt. Ook kijken we naar het gemiddeld aantal zonuren. Zo komen we op een goede schatting van de opbrengst.
Nee, de stroomopbrengst verschilt elk jaar een klein beetje. Er is nou eenmaal niet elk jaar exact evenveel zonlicht. Dit wijkt gemiddeld maximaal 5% af. Als het bewolkt is wekken de zonnepanelen nog steeds stroom op, alleen minder veel dan op een zonnige dag. De werking van zonnepanelen neemt elk jaar ietsje af. Dit is zo’n 0,5% per jaar.
Dan krijg je een terugleververgoeding terug van de energieleveranciervoor de stroom die je extra teruglevert. Gebruik je meer dan dat de panelen opwekken? Dan koop je dit in bij je energieleverancier.
Dan levert u de overige, niet-gebruikte stroom terug aan uw energieleverancier. Hiervoor ontvangt u van uw energieleverancier een teruglevertarief. Dit tarief verschilt per energieleverancier.
De panelen die jij koopt worden aangesloten op de elektrameter van jouw woning. Je kunt op de rekening van je energieleverancier en opp de monitoringsapp van HomeWizard zien hoeveel stroom jouw panelen opwekken.
Overdag, wanneer de zon schijnt, wekken zonnepanelen energie op. Vaak gebruikt u deze stroom niet direct. De stroom wordt dan teruggeleverd naar het energienet. ’s Avonds, als de zonnepanelen geen stroom opwekken, gebruikt u weer stroom van het energienet. De stroom die u overdag teruglevert én die u in de avond weer gebruikt, worden tegenover elkaar weggestreept. Dit heet salderen.
Wij kijken van tevoren of het elektriciteitsnet in uw wijk zwaar genoeg is om stroom terug te leveren, ook op dagen dat er veel stroom wordt opgewekt. Wanneer dit niet het geval is, doen wij u geen aanbod voor zonnepanelen.
Op 13 februari heeft de Eerste Kamer tegen de afbouw van de salderingsregeling gestemd. Dit betekent dat u alle stroom die uw zonnepanelen opwekken mag blijven salderen.
Doordat de salderingsregeling blijft bestaan, zullen energieleveranciers de zonnepaneel-gebruikers op een andere manier gaan stimuleren om hun zonnestroom direct te gebruiken. Hierin zijn drie opties:
- De terugleververgoeding voor stroom verlagen. Dit is het bedrag wat de energieleverancier aan u betaalt voor de zonnestroom die u niet gebruikt en dus teruglevert aan het stroomnet.
- Extra vaste maandelijkse kosten toevoegen afhankelijk van de teruggeleverde stroom.
- Als u zonnepanelen op uw dak heeft liggen, kan het zijn dat u bijvoorbeeld geen (welkomst)korting krijgt als u overstapt naar een andere energieleverancier.
Let bij het afsluiten van een nieuw energiecontract daarom goed op deze bovenstaande punten. Dit kan namelijk invloed hebben op uw maandelijkse besparing. Weet u niet of er van een één van deze drie punten sprake is bij de energieleverancier? Dan kunt u hen altijd bellen om dit na te vragen.
Wij geven u geen advies over welke energieleverancier het beste is voor zonnepaneel-gebruikers. U kunt op diverse sites de tarieven en voorwaarden vergelijken, zoals bijvoorbeeld:
De energieleveranciers en netbeheerders willen voorkomen dat er veel stroom terug het stroomnet op gaat. Zij willen graag dat mensen de stroom van de zonnepanelen direct gebruiken. U bent daarom altijd het voordeligst uit als u overdag uw elektrische apparaten aanzet in plaats van ’s nachts.
- Zo kunt u bijvoorbeeld uw wasmachine, droger en vaatwasser zo instellen dat deze overdag draaien in plaats van ’s nachts. Het is verstandig om deze apparaten niet allemaal tegelijkertijd aan te zetten, maar afwisselend na elkaar.
- Daarnaast kunt u uw apparaten zoveel mogelijk overdag opladen in plaats van ’s nachts.
Zo gebruikt u de stroom die de zonnepanelen opwekken direct en hoeft u de stroom niet terug te leveren aan het stroomnet. ’s Avonds en ’s nachts neemt u dan minder stroom af van het stroomnet.
De overeenkomst
Met de gebruiksovereenkomst geeft het VvE Bestuur jou als eigenaar toestemming om voor eigen rekening en risico zonnepanelen voor eigen gebruik op het gemeenschappelijke dak van de VvE te mogen leggen.
Je tekent ervoor dat jij verantwoordelijk bent voor alle kosten die jouw zonnepanelen met zich mee kunnen brengen. Dat jij de kosten voor het leggen van de panelen betaalt, maar ook voor het verwijderen/verplaatsen van de panelen tijdens onderhoud van het dak en voor eventuele meerkosten in de verzekeringspremie van de VvE.
Ook teken je ervoor dat je aansprakelijk bent voor alle eventuele schade die jouw panelen kunnen veroorzaken. Tijdens het leggen van de panelen of tijdens de garantieperiode kun je deze aansprakelijkheid vervolgens neerleggen bij Iederzon (wat de voorwaarden daarvoor zijn staat in je overeenkomst met Iederzon). In Ieder geval ligt de aansprakelijkheid niet bij de VvE, maar bij jou als eigenaar.
De gebruiksovereenkomst is opgesteld door Rijssenbeek advocaten. Dit is een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in het appartementsrecht. Dit is hun uitleg.
In de literatuur en de jurisprudentie heeft lange tijd onduidelijkheid bestaan en bestaat, ondanks dat een en ander steeds meer uitgekristalliseerd lijkt te zijn, nog steeds onduidelijkheid of de zonnepanelen onroerend zijn en/of een bestanddeel zijn van het gebouw en/of de grond.
Goederenrechtelijke situatie
De zonnepanelen (pv-installatie met toebehoren als de bekabeling) zijn naar alle waarschijnlijkheid (naar buiten toe kenbaar) bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven en dus onroerend (art. 3:3 BW). Dat betekent eveneens dat de eigendom van de installatie (via het gebouw) wordt ‘nagetrokken’ door de grond (art. 5:20 BW). Anders gezegd: de eigenaar van de grond wordt na plaatsing (ook al is dit niet aard en nagelvast) automatisch (van rechtswege) eigenaar van de installatie.
Bovendien wordt er meer en meer van uitgegaan (naar verkeersopvatting) dat de gehele installatie, ook al is deze niet aard en nagelvast verbonden met het gebouw, een bestanddeel is of kan zijn van het gebouw (art. 3:4 lid 1 BW). Dat betekent dat de eigenaar van het gebouw ook van rechtswege de eigenaar is van de installatie (zaakseenheid).
Dat voorgaande zo is wordt in feite ook door de wetgever erkend, maar blijkt ook bijvoorbeeld uit de WOZ-beschikkingen waar de panelen als onderdeel van het gebouw worden meegenomen. Ook ziet men dit terug bij overdrachten van gebouwen bij de notaris; de panelen worden niet apart geleverd maar worden verondersteld automatisch mee over te worden gedragen. [Let op!: voor sommige op Europa gestoelde wetgeving is voorgaande weer anders. Bijvoorbeeld voor de BTW worden de panelen gek genoeg toch weer als roerend beschouwd, maar dat doet aan voorgaande in goederenrechtelijke zin niet af.]
Bij een appartementensplitsing is het gebouw of de grond in eigendom (of erfpacht) van de gezamenlijke eigenaars. Dit geldt immers voor alle goederen die in de splitsing zijn betrokken, dus ook bijvoorbeeld de keuken van een eigenaar, maar evenzo de pv-installatie. Kortom de installatie wordt na plaatsing goederenrechtelijk gezien eigendom van de gezamenlijke eigenaars.
Maar let op dat is niet hetzelfde als de VvE. De VvE is immers in feite niet meer dan de wettelijke beheerder van het gebouw en de grond namens de gezamenlijke eigenaars. De VvE als rechtspersoon bezit dus niet de goederen die in de splitsing zijn betrokken en wordt dus niet de eigenaar van de installatie, maar dat worden de gezamenlijke eigenaars.
Gemeenschappelijk of privé
De niet wettelijke termen gemeenschappelijk of privé zijn begrippen uit het (model)regelement en dus uit de akte van splitsing. Deze termen zien niet op de goederenrechtelijke eigendom, maar zien op voor wie in beginsel het gebruik, beheer, onderhoud en de kosten komen. Ze staan dus los van de goederenrechtelijke toestand van het betreffende goed. Het is dus goed mogelijk dat een onderdeel van het gebouw, dat per definitie van de gezamenlijke eigenaars is, toch privé is in de zin van de akte, bijvoorbeeld een keuken.
Is het gemeenschappelijk dan betreft het in principe een kwestie van de VvE en is het privé dan is het in principe louter een kwestie van de betreffende eigenaar (behoudens afwijkende bepalingen in de akte van splitsing).
Kortom de bepaling van art.5 van de overeenkomst geeft aan dat de installatie waarschijnlijk in (juridische) eigendom van de gezamenlijke eigenaars is, maar dat het gebruik e.d. toch bij de betreffende appartementseigenaar rust; dus dat de installatie privé is (een soort van economisch eigendom dus) en dan staat de VvE er dus buiten. De eigenaar dient dus in principe op te komen voor de kosten en schade e.d.
Ten overvloede: dit laatste kan anders zijn indien er schade is jegens derden vanwege een gebrek in het gebouw, bijvoorbeeld dat de panelen op iemands auto vallen door slechte montage o.i.d. (art. 6:174 BW). In dat geval kan de derde de gezamenlijke eigenaars aanspreken voor de schade. Omdat de VvE in dat geval de gezamenlijke eigenaars kan vertegenwoordigen, dan wel hoofdelijk aansprakelijk is, zal deze in de externe relatie dus kunnen worden aangesproken voor de schade. Echter in de interne verhoudingen zal de VvE dan die schade weer kunnen en moeten verhalen (‘regres’ nemen) op de betreffende eigenaar tot wiens privégedeelte de installatie behoort.
Dat ligt aan de verkopende eigenaar.
- Het gemakkelijkste is als de verkopende eigenaar zijn panelen mee verkoopt en overdraagt aan de volgende eigenaar. Dan is hij wel verplicht om ervoor te zorgen dat er een nieuwe gebruiksovereenkomst voor het gebruik van het dak getekend wordt tussen de nieuwe eigenaar en het bestuur van de VvE. Dit heet een kettingbeding. Daar moet de vertrekkende eigenaar voor zorgen, anders is hij in gebreke en kan hij een boete krijgen van €2.500,-. Dat staat ook in de gebruiksovereenkomst vermeld.
- Als de nieuwe eigenaar de zonnepanelen niet wil, moet de verkopende eigenaar voor de overdracht van zijn woning de zonnepanelen door de Zoncorporatie laten verwijderen. De kosten daarvan zijn voor de vertrekkende eigenaar.
In de gebruiksovereenkomst staat dat als je je woning verkoopt, je verplicht bent de gebruiksovereenkomst mee te verkopen met je woning en te regelen dat de koper van je woning voor of bij de overdracht van de woning de gebruiksovereenkomst tekent. Dit heet een kettingbeding. Doe je dit niet, dan moet je vòòr de overdracht van je woning zorgen dat je je panelen laat weghalen, of de VvE kan je een boete opleggen.
Dit advies over hoe je dit formeel moet regelen, kregen wij via de notaris van een verkopend eigenaar met panelen:
“Dit kettingbeding moet door de notaris opgesteld/vastgelegd worden. Dit wordt opgenomen in de leveringsakte van de woning. Daarvoor heeft de notaris t.z.t. een volmacht van de VvE (bestuurders) nodig, maar dat regelt de notaris in principe met de bestuurders. Verder wordt in de koopakte onder artikel 17 opgenomen dat de gebruikersovereenkomst omgezet moet worden in een kettingbeding in de leveringsakte en dit neem je op in leveringsakte van degene die jouw woning koopt. Vanaf dat moment ligt de gebruiksovereenkomst ook vast bij de notaris.”
Dat besluit de VvE. Na afloop van de 20 jaar wordt de toestemming telkens stilzwijgend met 1 jaar verlengd. Dan kunnen de zonnepanelen nog een jaar blijven liggen. Als de VvE besluit de toestemming in te trekken, moeten de zonnepanelen 3 maanden na dat besluit verwijderd worden. De VvE kan dan bijvoorbeeld ook besluiten om nieuwe panelen (of wat over 20 jaar gangbaar is) te laten plaatsen en opnieuw voor 20 jaar toestemming te verlenen.


De installatie
Bij een VvE met een plat dak: Waarschijnlijk worden de panelen niet aan het dak bevestigd maar van ballast voorzien. Een definitief antwoord kan de Zoncorporatie hier pas op geven in het adviesrapport (we moeten namelijk weten wat de maximale additionele ballast is wat volgens het constructierapport toegevoegd kan worden én hoeveel KG aan ballast nodig is volgens de leverancier van de onderconstructie van de zonnepanelen).
Wanneer we de zonnepanelen komen installeren kunnen we nu nog niet zeggen. Dat hangt af van hoeveel bewoners zich aanmelden en wanneer we ruimte hebben in de planning van de installatieteams. Zodra we weten wanneer u aan de beurt bent, maken we een afspraak met u voor de installatie.
Meestal wel. Dit ligt eraan wat voor woning u heeft. Voor de installatie van de zonnepanelen moeten wij in de meterkast zijn. Woont u in een eengezinswoning? Dan moet u sowieso thuis zijn. Bij appartementen waarbij de meterkast op de galerij zit, geldt soms een uitzondering. U ontvangt hier dan informatie over. De installatie duurt een paar uur. Wilt u meer weten over de installatie? Klik dan hier.
Als u in een appartementencomplex woont kan het zijn dat wij in uw meterkast moeten zijn. Dit doen wij om uw onderburen of de centrale voorzieningen in uw gebouw aan te sluiten op de zonnepanelen. Hiervoor maken wij een afspraak met u.
Een Scope-12 inspectie is een vakkundige inspectie om te controleren of de zonnepanelen volgens de richtlijnen zijn geïnstalleerd.
De Zoncorporatie houdt zich tijdens de installatie van de zonnepanelen altijd aan deze richtlijnen. De Zoncorporatie heeft al bij meer dan 20.000 woningen zonnepanelen geïnstalleerd en werkt voor al deze installaties volgens deze richtlijnen. Hierdoor zorgen wij dat de installatie goed door een eventuele keuring heen komt.
Dat kan de Zoncorporatie niet op voorhand zeggen. Daarvoor moet de Zoncorporatie eerst een schouw uitvoeren en het kabeltracé uitwerken. Maar het doel is natuurlijk altijd om zo weinig mogelijk zichtbaar te laten zijn en datgene dat wel zichtbaar is, met nette kabelgoten af te werken.
Kopers van zonnepanelen kunnen zelf een accu of batterij aanschaffen. De Zoncorporatie biedt dit echter (nog) niet aan.
Nee, daar is geen keuze in. De Zoncorporatie werkt met een vast type paneel. In uw offerte kunt u zien welk type paneel dit is.
Als het dak vol ligt met zonnepanelen, wordt het een stuk moelijker om het dak voor andere doeleinden te gebruiken. Waar zonnepanelen liggen, kan geen dakterras meer komen. Of de aanvrager van een dakterras moet alle kosten voor het verwijderen (+ schadeloosstellen eigenaar panelen) of verplaatsen van de panelen (als dat mogelijk is) betalen. Voor de Zoncorporatie is de combinatie zonnepanelen met een groen dak op dit moment niet mogelijk. Dit heeft te maken met de opbrengstgarantie die Iederzon deelnemers van de leaseconstructie belooft. Als het groen over de zonnepanelen gaat groeien, wordt de opbrengst van de panelen minder. Dit zou betekenen dat het groen meerdere keren per jaar gemaaid moet worden om dit te voorkomen. Dit past niet in de businesscase van Iederzon.
De ballast moet ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. De Zoncorporatie laat hiervoor altijd een ballastplan maken door de leverancier voor de onderconstructies die hier garanties op afgeeft.
Het vastzetten van panelen is aan strenge wet- en regelgeving onderhavig. Het wegwaaien van een paneel is zo goed als onmogelijk en is dan ook nog nooit voorgekomen op een van onze installaties.
Brandgevaar komt eigenlijk altijd voort uit foutief aangesloten panelen (connectoren). Wanneer er netjes gewerkt wordt, is dit eigenlijk geen issue. Het werk van de Zoncorporatie wordt periodiek getoetst door Omega, een extern kwaliteitsinspectiebureau dat juist op dit soort zaken let.
Dan zullen de panelen tijdelijk verwijderd of verplaatst moeten worden. Welke optie het wordt, ligt aan de aard van de dakwerkzaamheden en de manier van werken van het dakonderhoudsbedrijf. De Zoncorporatie zal dan met het bedrijf dat het dakonderhoud uitvoert afstemmen wat de beste manier is. De kosten voor het tijdelijk verwijderen of verplaatsen van de panelen zijn voor rekening van de deelnemende eigenaars (en Ymere als eigenaar van de deelnemende huurwoningen).
We hopen dat alles rondom de installatie van de zonnepanelen goed is verlopen. Wilt u toch een klacht indienen of schade melden? Dan vragen we u om ons formulier in te vullen op https://info.dezoncorporatie.nl/klacht/.
We vinden het altijd leuk om te horen wanneer onze collega’s goed werk hebben geleverd. U kunt ons hierover mailen naar info@dezoncorporatie.nl.
Over de Zoncorporatie
Wij zijn een zonnepanelenbedrijf uit Amsterdam en we werken samen met verschillende woningcorporaties in heel Nederland. Wij doen alles rondom de zonnepanelen, van informeren tot installeren. Op www.dezoncorporatie.nl kunt u meer lezen over wat wij doen.
Ymere heeft als doel om betaalbare woningen mogelijk te maken. Daarvoor werken ze samen met partners. Wij van de Zoncorporatie hebben zonnepanelen geïnstalleerd bij meer dan 15.000 huurwoningen van verschillende corporaties verspreid door Nederland. We hebben veel kennis over het huren van zonnepanelen en kunnen u hier alles over vertellen. Wij informeren over, installeren en zorgen voor het onderhoud van de panelen.
